Anhörigblogg FS20

Nu är äntligen anhörigbloggen till FS20 - utlandsstyrkan Afghanistan, up and running!

Den kommer att fyllas på med lite mer text när styrkan har roterat ner, vilket sker om 4 veckor. COUNTDOWN!

Till Bloggen!Kavallerikung!

En förhandsgranskning på min framtida son, haha!Intressant nyhetsinslagLäget i Afghanistan är inte förvärrat - TV4


Det är så det är..


Presskonferens Försvarsmakten Sön 17/10


Presskonferens Försvarsmakten Lör 16/10


FYS-dag

Vi började morgonen med 1 mils orientering - månadens bana. Tog sin lilla stund.. Men så kul det var! Älskar orientering! Man springer i underbar skog och hoppar över stock och sten och tar sig fram över stigar och under granar och mellan stenar. Explosiv löpning för att sedan återhämta sig snabbt medans man läser kartan ellr klipper kontrollen. Irriterande dock när man är på hyffsat rätt ställe men inte ser kontrollen "för alla träden".. då är det bra att vara ett par som orienterar ihop.  Men är man duktig ska man kunna pejla in exakt på kartan och snabbt hitta själv. Får öva lite! Sprang med J på G2 och vi hade askul ihop. Samma man jag bryskt sa åt att banta under SIB-momentet! Temat under orienteringen blev otippat "prinsesstårta" efter en timmes löpning då kroppen önskade påfyllning av snabba kolhydrater och gav känningar efter sådana söta godsaker.

När vi kom tillbaka var det snabbt på med motoroverallen och stridsutrustningen ovan de svettiga orienteringskläderna för att rusa till kassun och hämta vapnet. Mot hinderbanan efter löpning runt löparbanan! Så sjukt jobbiga hinder!! Många av dem nådde jag knappt upp till och dessa skulle man över.. med utrustning och allt. Jag var nog bäst på krälhindert då jag nyttjade min storlek till en fördel för en gångs skull! Men det var kul att prova på. Vi gjorde alla hinderna trots att de tagit bort nåhra då de anses för höga/farliga. Tjejer får tydligen inte utföra ett par av hinderna då våra höfter tar skada?

Efter lunchen var det PEK skytte på skjutbanan med AK5:an under hög puls. Vilket betydde mer fys. Springa 100 m bak med utrustning, sedan fram igen, göra 10 armhävningar, 10 höga upphopp and so on för att sedan skjuta mål med olika övningar i samma stil som pistolskyttet. Gissa om man sov gott den natten!


www.försvarsmakten.se
Hinderbanan finns som tävlingsgren men utföres då i fyskläder och
av betydligt mer atletiska människor än mig, haha!


Basker av..


Sade vid middagstid idag, då vi som vanligt diskuterade situationen i Afghanistan, att snart smäller det.. Och det gjorde det. Tankarna går till FS19 och de anhöriga till K. Wallin

Svensk stupad i Afghanistan En dödsruna!

Hatar kedjebrev som kommer med mailen titt som tätt men detta var verkligen värt att läsa och jag har sparat det för att åter bli påmind om det då och då. Läs!

"I dag sörjer vi en gammal kär vän som gått hädan, Sunt Förnuft, som levt med oss i många år. Ingen är helt säker på hur gammal Sunt Förnuft egentligen var eftersom födelsedata sedan länge förlorats i en byråkratisk utrensning.

Sunt Förnuft kommer att bli ihågkommen för att ha skapat sådana värdefulla uttryck som: "Det är klokt att gå in när det regnar", "Det är tidiga fåglar som får den bästa masken", "Livet är inte alltid rättvist, och det KAN vara mitt fel"

Sunt Förnuft levde efter enkla, sunda ekonomiska regler: "Gör inte av med mer pengar än du tjänar!" och trovärdiga stadgar: "Vuxna – inte barn - har ansvaret."

Sunt Förnufts hälsa började försämras snabbt när välmenande men betungande regler sattes i system. "Rapportering av att en 6-årig pojke anklagats för sexuellt ofredande när han pussade en klasskamrat".
"Tonåringar relegerade från skolan när de använde munvatten efter lunchen".
"En lärare förlorade arbetet för att ha gett en bångstyrig elev en reprimand" Allt detta försämrade Sunt Förnuft.

Sunt Förnuft tappade fotfästet när föräldrar attackerade lärare för att de gjorde det jobb som de själva misslyckats med för att skapa disciplin hos stökiga elever.
Läget förvärrades när skolan tvingades ha föräldrars tillstånd för att ge en
elev solkräm eller huvudvärkstablett men förvägrades att meddela föräldrar
när en elev blev gravid och önskade abort.

Sunt Förnuft förlorade livsviljan när kyrkorna blev affärsdrivande och kriminella blev bättre omhändertagna än deras offer.

Sunt Förnuft blev helt ställd när du inte får försvara dig mot en inbrottstjuv i ditt eget hem och tjuven kan stämma dig för övervåld.

Sunt Förnuft gav slutligen upp och ville inte leva mer när en person inte kunde förstå att en ångande kopp kaffe var het – spillde den i knäet – och fick ett enormt skadestånd.

Sunt Förnuft föregicks i döden av sina föräldrar, SANNING och FÖRTROENDE- sin livspartner GOTT OMDÖME, dottern ANSVAR och sonen FÖRNUFT.
Sunt Förnuft överlevdes av 4 styvbröder: "JAG VET MINA RÄTTIGHETER", "JAG VILL HA DET NU!", "DET ÄR NÅ'N ANNANS FEL" och "JAG ÄR ETT OFFER"

Det var inte så många som deltog vid begravningen eftersom få förstod att Sunt Förnuft var borta för alltid.

Om du fortfarande minns Sunt Förnuft skicka detta vidare – om INTE – gör som de flesta – INGENTING."

Testledare FM FysS

Har utbildats till testledare FM FysS* på Karlberg under denna vecka! Dock inom utvalda bitar då vår utbildning på gardet inte gav utrymme till mer. Och behov av att testleda i simning är knappast lönt då det inte finns nån bassäng på campen i Afghanistan. Det blev på Fälttestet, 3 km, Beeptestet och på Multitestet. Givetvis skulle vi själva genomföra alla testerna som vi skulle bli testledare för. Vilket betydde fälttestet IGEN..

Då alla var officerare och många på nån athlet eller elitnivå så kan jag utan tvekan säga att jag tillhörde bottenskiktet haha! Men det var extra drivande och jag nådde nya personliga mål i fälttestet som jag blev stolt över. Jag sprang HELA fälttestet utan att stanna en enda gång vilket är en klar förbättring och inget jag hade kunnat gissa att jag skulle klarar av överhuvudtaget och därmed 35 sekunder snabbare än sist! Sista varvet gick dock sakta. Steglängden var obefintlig - en fot framför den andra. Ett steg till..ett steg till.. Pannben med andra ord.

Multitestet hade jag en föraning om att det skulle gå bra. 5 olika styrkeövningar som gav olika poäng. Sit-ups, armhävningar, rygghäng, armhäng och upphopp. Är det nåt jag är bra på så är det att gymma så det här var övningar för mig. Dock ej upphoppet då min längd hämmar mig ordentligt. Mitt mål var att slå Björn och det lyckades jag med. Jag lyckades få poäng så jag hamnade i översta kategorin..hur nu det gick till. Dvs över godkänt för personal och enhet med inriktning på jägartjänst eller motsvarande. Dock är detta bara ett test av många olika och den kategorin är jag ljusår ifrån när det  tex gäller fälttestet. Tror knappast att jag hade överlevt eller varit lämplig till en tjänst där utrustningen väger lika mycket som jag gör.. 


*FM FysS är en förkortning av Försvarsmaktens Fysiska Standard som är Försvarsmaktens (FM) modell att kvalitetssäkra den fysiska prestationsförmågan. FM FysS består av en grundnivå samt av tilläggskrav för vissa befattningar där en specifik fysisk prestationsförmåga erfordras. 
Karlbergs Slott by dayKarlbergs Slott by nightKarlbergs Slott by Denise 
 


Denise by Karlberg Slott


SIB

Efter pistolskyttet blev det övningar på PF-banorna (PersonligFärdighet) med AK5:an. Det var tre olika banor där man på tid och snabb hastighet skulle röra sig och utföra olika uppgifter i en följd. På en av banorna - den lätta, skulle man springa fram en viss sträcka och bekämpa ett sab mål (plåtfigurer som faller när de träffas). Springa vidare och göra samma knästående, vidare och liggandes vid nästa punkt. Därefter fram till en vägg, kasta handgranat för att vidare igen och bekämpa sista målet. Detta med för få skott givetvis så att man vid lämpligt tillfälle skulle tvingas göra magasinsbyte.

På andra banan skulle man dessutom krypa under låga hinder några meter och ta sig över en mur! Och på tredje banan var där moment där man tvingades växla snabbt med att skjuta från "fel" axel med "fel" hand, fram och tillbaka vid olika hinder. Svårt men skitkul och välbehövlig färdighetsträning!!

Vi har även haft SIB (strid i bebyggelse) för att sedan avsluta med en storövning i Sib med skademoment och släpande av skadad. Helt sjukt vad folk väger med plattorna i. Har fått ut de keramiska övningsplattorna till skyddsvästen som ska ta kulorna för oss i Afghanistan. Men det är as till att väga. Förutom de 25 kg man redan bär så blir det 15 kg till med plattorna. Så en 90 kg tung kille (inte ovanligt i staben om jag säger så..) väger helt plötsligt 40 kg mer och att lilla jag ska släpa bort 130 kg är ganska tuff utmaning. JAg slet, och drog och svor och skällde och kom ingenstans..Till sist sa (skrek?) jag i frustration nåt i stil med; BANTA ELLER DÖ DIN JÄVEL!!!

 
 


Praktiska veckor

Efter en massa teori och powerpointsslidar var det riktigt skönt att komma ut på skjutbanor och SIB-byar för lite riktig soldatgöra förra veckan! Då jag inte använt pistolen innan blev jag indelad i nybörjargruppen och vi sköt olika PEK-övningar och det var riktigt roligt! Tex:

* Två snabba skott, ner på knä, byta magasin och två nya skott mellan två visselsignaler. 
* Ett huvudskott, ett bålskott, ett knäskott, ner på knä, byte av magasin därefter ett nytt huvudskott, ett bålskott och ett knäskott.

Stressigt men SUPERKUL och bra färdighetsträning! Fick beröm för mitt pistolskytte och jag blev inte lite nöjd när han sa att jag var för bra för att få lov att vara med. STORT leende!! Förevigade såklart mina två huvudskott på bild då jag blev så nöjd med mitt resultat.
Resultatet efter moment två i texten ovan.
Ett huvudskott, ett bålskott, ett knäskott. Ner på knä och om igen.Oj, oj, oj, vilken krater det blev! Så synd på figuren då.. NOT!
RSS 2.0