Sprängtjänst i Södra Sandby!

Ja som alla säkert också tycker ;) så är det ju skitskoj att spränga saker! Under GSU´n i Kvarn hade vi tyvärr bara en dags sprängtjänst där vi fick prova på att leka med lite penthylstubin, krutstubin och sprängdeg. Dock var det en ytterst liten omfattning och maxvolymen på sprängdegen var på runt 125 gram typ.. vilket ger en VÄLDIGT liten men ack så trevlig effekt!

Tur man har en farsa som jobbar med spräng då och kan plocka fram de riktiga grejorna! Tog och följde med honom på jobbet en dag i stenbrottet i Södra Sandby för att göra slag i saken och spränga bort en bit av ett berg!! 3000 ton (och det var en liten laddning tydligen..) sprängmedel var nerpumpat i borrhål i bergrunden och kopplat med stubiner med olika fördröjningar för styrd explosion.

Med en intryckt säkring så slog jag till uppe på utlösaren och upplevde en enormt cool känsla när marken vibrerade satan, småstenar haglade över oss i luften (vilket det inte ska göra när allt går rätt till - lite av sprängeffekten gick upp ur ett borrhål..) och berget gav vika för att rasa sönder och samman! ASCOOOOOOLT!!!  Såg naturligtvis till att få allt väldigt noga dokumenterat med min egen digitalkamera och av min far som var utrustad med sin systemkamera och lyckades ta en hel del fräcka bilder på avstånd!




Ballast Stenbrott




Sista kontrollen och utrymmning av fordon




Spräng kommer!!




Ras!! Och stensprut över Denise :D




Rök!!




Storslaget!




Efterkontroll och besiktning av förrödelsen!




Nöjd


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0